Spitalele din Timișoara se află în pericol să nu mai poată servi mâncare pacienților. Acestea sunt obligate prin lege să asigure cele trei mese pacienților din doar 11 lei.
Suma oferită de către stat unităților medicale din Timișoara pentru un singur bolnav este infimă, având în vedere că fiecare om are nevoie de regimul propriu alimentar.
Spitalele din Timișoara sunt obligate prin lege să ofere pacienților trei mese, cu doar 11 lei. Într-un singur spital, pot există până la 5-6 tipuri de regim, în funcție de afecțiunile pacienților, iar prețurile alimentelor au explodat.
La Timișoara, firma care asigura mâncarea în regim de catering pentru Spitalul Județean anunță că în aceste condiții nu va mai putea respectă contractul pentru mult timp.
”Tariful de 11 lei pe zi este nerealist de 5-6 ani, nu mai corespunde cu realitatea. Dar acum, odată cu criză pandemică, continuată cu cea din Ucraina, prețul alimentelor la nivel global a explodat. Prețul alimentelor, față de acum o luna, are o creștere între 50 și 100%, iar cel mai mult au crescut prețurile la alimentele de baza. Efectiv nu se mai poate realiza un meniu pentru 3 mese cu 11 lei”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro, Ștefan Fusea, directorul general al Titan Group, firma care asigura cateringul pentru Spitalul Județean din Timișoara.
Cei care se află la conducerea spitalelor din Timișoara se tem de ce se va întâmpla pe viitor. Cadrul legal în care pot interveni este unul extrem de restrâns.
”Ei au un contract care trebuie să-și urmeze cursul până la finalizarea lui. Se vor face alte licitații la finalul contractului, undeva în vara. Singură majorare din partea spitalului o să fie vizavi de plata salariilor la angajații firmei, în rest nu, pentru că nu avem cadru legal”, a spus medicul Sorin Bărac, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
VEZI ȘI: CUM ARATĂ MENIUL UNUI PACIENT INTERNAT ÎNTR-UN SPITAL DIN ROMÂNIA? COSTĂ 11 LEI PE ZI